Vi tilbyder online booking

Vi tilbyder online booking - Se mere



Pas på din kats tænder

Har din kat tandproblemer?

Tandproblemer hos katte ses hyppigt, især hos ældre katte. Hvis tandproblemerne ikke behandles vil det medføre smerter og ubehag i mundhulen. Der vil ligeledes dannes en bakteriefilm i mundhulen der er med til at forstærke problemet. Bakterierne vil transporteres med blodet rundt i kroppen og kan give anledning til sygdom andre steder i kroppen.

Katten rammes hyppigst af tandsten, parodontose og den for katte meget udbredte lidelse tandresorptioner.

Tandsten og parodontose hænger sammen
Bakterier og foderrester samles langs tandkødsranden og danner plak. Det vil reagere med mineraler i spyttet og danne tandsten der vil genere tandkødet og forårsage tandkødsbetændelse. Ubehandlet tandsten og tandkødsbetændelse vil føre til parodontose som giver lommedannelse mellem tænder og tandkød og nedbrydning af knoglevævet omkring tanden. Tanden vil løsne sig og der kan komme en byld omkring tandroden.

Forebyggelse af plak og tandsten
Den bedte måde at forebygge plak og tandsten er ved daglig tandbørstning. På vores hjemmeside ligger der et link til en rigtig god video hvor dyrlæge Gitte Seiler viser hvordan man børster tænder på en kat.

Er katten ikke samarbejdsvillig kan et godt tørfoder være med til at reducere plak og tandsten, men det er ikke altid nok og katten kan godt få tandproblemer selvom den spiser tørfoder dagligt.

Parodontose
Symptomer på parodontose kan være dårlig ånde, rødt, irriteret og blødende tandkød, pus omkring tænderne, løse eller tabte tænder, blottede tandrødder, ubehag ved håndtering omkring munden, tendens til at klø sig ved munden, savlen, tygge/spiseproblemer, nedstemthed, aggression

En tandrens kan være påkrævet hvis katten har meget plak og tandsten. Har katten allerede udviklet parodontose er man nødt til at tage røntgen af de syge tænder, for at se om disse er så angrebne at de skal trækkes ud. Er der parodontose i mild grad, så kan grundig tandpleje redde tænderne et stykke tid. Parodontose inddeles i flere stadier ud fra, hvor fremskreden sygdommen er.

Stadie et og to behandles ved at fjerne tandsten og polere tænderne. Herefter er det vigtigt at holde tænder og mundhule rene med hjemmebehandling i form af tandbørstning så problemet ikke forværres. Stadie et og to parodontose vil kræve flere tandrensninger i løbet af dyrets levetid. Stadie tre og fire behandles på samme måde, men kan suppleres med tandudtrækning og sommetider tandkødskirurgi for at reparere alvorligere skader.

Har dyret først fået parodontose vil tilstanden være livslang. Den bedste behandling er derfor at forebygge at sygdommen aldrig udvikles! Så husk tandbørstning fra katten er helt lille så den tilvænnes.

Tandresorptioner
Tandresorptioner – TR, tidligere kendt som FORL er en tandsygdom der hyppigst rammer katte. Sygdommen er karakteriseret ved at kattens tænder langsomt eroderer. Sygdommen starter i tandens rod der langsomt ”smuldrer væk”. Efterhånden som processen skrider frem vil læsionen brede sig op over tandkødsranden til tandens krone og vil være synlig ved inspektion af mundhulen.

Dette er en meget smertefuld tilstand og behandlingen vil være udtrækning af den eller de angrebne tænder. Diagnosen stilles ved røntgen. Det er i den forbindelse vigtigt at få taget røntgen af alle tænder i kattens mund for at udelukke at tilstanden er ved at udvikle sig i flere tænder der på overfladen ser sunde ud. Katte der udvikler TR i enkelte tænder vil være mere disponerede for at få sygdommen i de resterende tænder. Sygdommen er så udbredt at op mod 50 -70% af katte vil rammes af TR i en enkelt eller flere tænder i deres levetid.

En kat med tandresorptioner vil typisk undgå at tygge med det tænder der gør ondt. Det kan man se ved at den tygger ”skævt” eller kun i den ene side eller at den helt lader være og blot sluger maden.

Gingivostomatitis
Nogle katte udvikler en virkelig slem tandkødsbetændelse der breder sig til hele munden. Tandkød og mundhule bliver højrød og bløder blot ved berøring. Katten er yderst smertepåvirket og har ikke lyst til at spise, samt har markant dårlig ånde. Denne tilstand er heldigvis sjælden men kræver at man trækker alle kattens tænder ud for at få ro i mundhulen.

Katten kan sagtens leve uden sine tænder, en kat har det bedre uden tænder end med syge tænder der giver smerter og ubehag!

Vi anbefaler at alle dyr får tjekket tænder mindst en gang om året. Husk der altid er gratis tandtjek på Taastrup Dyreklinik.

Del denne historie
Dit dyr i trygge hænder

En tryg sundhedsplan til din bedste ven

VetPlan er en sundhedsplan for dit dyr. Det er en abonnementsordning, så du kan abonnere på forebyggende pleje og sundhed. I en VetPlan får dit dyr adgang til ydelser som fx sundhedsundersøgelser, tandtjek, vaccination og store rabatter på foder. 

En løbende kontrol betyder, at eventuelle sygdomme og tandproblemer bliver opdaget i god tid. Det er til stor gavn for dit dyrs sundhed og kan i sidste ende spare dig for mange uforudsete udgifter.

▶▶▶ Kontakt os om en VetPlan®