I Danmark har vores katte primært to forskellige typer af orm: Bændelorm eller spolorm. De kan godt have begge typer på samme tid, men det giver heldigvis sjældent alvorlige problemer hos vores katte, og er forsat nemme at behandle.
Vi anbefaler som standard ormebehandling af den diegivende kat og killinger i det første stadie af deres liv. Herefter behandler vi kun den udvoksede kat når orm ses.
I Danmark er der en restriktiv lovgivning omkring udlevering af ormemidler til dyr, så vi må som dyrlæger kun udlevere ormekur til katten, hvis vi har set katten i klinikken, f.eks. til en helbredsundersøgelse eller årlig vaccination, og der er set orm hos katten eller påvist ormeæg i en afføringsprøve.
Kattens risiko for at få en ormeinfektion er afhængig af hvordan den lever, følgende ting vil øge kattens risiko:
Der findes flere forskellige typer af bændelorm som kan smitte katte i Danmark. Den ene overføres via lopper og lus som katten indtager ved pelssoignering, den anden type smitter når katten spiser mus og rotter som har ormen i sig. De kan begge blive 50 – 60 cm lange som fuldt udvokset.
De voksne bændelorm lever primært nede i kattens tyndtarm, hvor de bider sig fast i slimhinden og lever af det mad katten spiser. Når bændelormen vokser, kommer der små led som indeholder både hunlige og hanlige kønsorganer, som gør at leddene kan parre sig selv. Ormen formere sig ved at leddene frigives fra halespidsen og kommer med ud med afføringen. Her kan de ses som små hvide gryn der f.eks. kan side omkring anus eller der hvor katten har ligget. Katten kan godt blive irriteret omkring anus af bændelormene, men får ellers sjældent symptomer af dem.
Bændelorm i kat kan smitte til mennesker, men dette ses ekstremt sjældent.
Den voksne spolorm i katten kan blive op til 18 cm lang og er hvidlige. Den smitter primært via et byttedyr som f.eks. mus, biller og regnorm, men den kan også smitte direkte via æg i afføringen som katten slikker i sig, f.eks. i forbindelse med soignering af pelsen. Når den voksne kat indtager byttedyret frigives spolormslarven til kattens tarmsystem. Hvis det er en voksen rask kat er det ikke altid larven udvikler sig yderligere, men kan vandre ud i vævene og ligger sig som inaktive stadier. Disse kan aktiveres igen i forbindelse med en drægtighed og smitter killingerne over mælken. Det har umiddelbart ingen betydning for den raske kat at have disse inaktive laver. For killinger og unge katte som endnu ikke har opbygget immunitet mod spolorm, kan smitten medfører opvækst af spoleorm enten direkte i tarmsystemet eller via en vandring over leveren og luftrøret tilbage i tarmsystemet.
Symptomer på spolorm er ofte:
Spolorm kan smitte til mennesker, men den vil ikke kunne opformere sig og giver sjældent problemer. Små børn er særligt udsatte, da de putte fingrene i munden f.eks. når de leger i sandkassen hvor der kan ligge katteafføring, det er derfor en god ide at dække sandkassen til når den ikke bruges.