Vi tilbyder online booking

Vi tilbyder online booking - Se mereForskellige typer orm

Skal din hund have ormekur?

I Danmark kan vores hunde få en del forskellige orm med meget forskellige symptomer, nogle har stort set ingen betydning hvor andre kan være dødelige.

Vi anbefaler som standard ormebehandling af den drægtige og diegivende tæve og hvalpene det første stadie af deres liv. Herefter behandler vi efter en individuel vurdering.

I Danmark er der en restriktiv lovgivning omkring udlevering af ormemidler til dyr, så vi må som dyrlæger kun udlevere ormekur til hunde, hvis vi har set hunden i klinikken, f.eks. til en helbredsundersøgelse eller årlig vaccination, og der er set orm eller påvist ormeæg/ larver i en afføringsprøve. Behandlingens type og længde vil helt afhænge af hvilke orm der er blevet påvist. Ved enkelte orm vil det også anbefales at tage en opfølgende afføringsprøve for at kontrollere om smitten er væk.

Bændelorm

Der findes flere forskellige typer af bændelorm som kan smitte hunde i Danmark. Den ene type overføres via lopper og lus som hunden kommer til at spise, den anden type smitter mus, rotter, hare og andre vilde dyr som har ormen i sig. De bliver normalt op til 50 – 60 cm lange som fuldt udvokset.

De voksne bændelorm lever primært nede i hundens tyndtarm, hvor de bider sig fast i slimhinden og lever af det mad hunden spiser. Når bændelormen vokser, kommer der små led som indeholder både hunlige og hanlige kønsorganer, som gør at leddene kan parre sig selv. Ormen formere sig ved at leddene frigives fra halespidsen og kommer med ud med afføringen. Her kan de ses som små hvide gryn der f.eks. kan side omkring anus eller der hvor hunden har ligget. hunden kan godt blive irriteret omkring anus af bændelormene, men får ellers sjældent symptomer af dem.

Bændelorm i hund kan smitte til mennesker, men dette ses ekstremt sjældent.

Rævens dværgbændel er en speciel type bændelorm, se separat afsnit om dette.

Spolorm

Den voksne spolorm i hunden kan blive op til 18 cm lang og er hvidlig. Den kan smitter på flere forskellige måder. Enten via et byttedyr som f.eks. mus og fugle som har larver i sig, direkte via æg fra afføringen, eller den kan vandre over moderkagen i den drægtige tæve eller ned i mælken under diegivningen og derved smitte hvalpene.

Når den voksne hund indtager byttedyret frigives spolormslarver til hundens tarmsystem. Hvis det er en voksen rask hund er det ikke altid larven udvikler sig yderligere, men kan vandre ud i vævene og ligger sig som inaktive stadier. Disse kan aktiveres igen i forbindelse med en drægtighed. Det har umiddelbart ingen betydning for den raske hund at have disse inaktive laver. For hvalpe som endnu ikke har opbygget immunitet mod spolorm, kan smitten medfører opvækst af spoleorm enten direkte i tarmsystemet eller via en vandring over leveren og luftrøret tilbage i tarmsystemet. Generelt får voksne hunde sjældent symptomer ved spoleormsinfektion, hvorimod hvalpe kan få problemer, specielt hvis infektionen er sket i fosterstadiet.

Symptomer på spolorm er ofte:

  • Opkast, evt. med orm i
  • Diarre
  • Nedsat trivsel
  • Kedelig pels
  • Vommet mave

Spolorm kan smitte til mennesker, men den vil ikke kunne opformere sig og giver sjældent problemer. Små børn er særligt udsatte, da de putter fingrene i munden f.eks. når de har rørt ved ting i omgivelser.

Piskeorm

Piskeorm er en lille orm som borer sig ind i slimhinden i tyktarmen i hunden og lever af blod fra denne. Æggene frigives direkte ud i tarmen og smitter gennem afføringen.

Symptomerne er:

  • Mistrivsel og nedsat vækst
  • Kronisk diarre
  • Blod og/eller slim i afføringen
  • Mat og kedelig pels

Piskeorm kan påvises i en afføringsprøve og behandles med almindelige ormemidler.

Hjerte- og lungeorm
Se separat artikel om dette

Del denne historie
Dit dyr i trygge hænder

En tryg sundhedsplan til din bedste ven

VetPlan er en sundhedsplan for dit dyr. Det er en abonnementsordning, så du kan abonnere på forebyggende pleje og sundhed. I en VetPlan får dit dyr adgang til ydelser som fx sundhedsundersøgelser, tandtjek, vaccination og store rabatter på foder. 

En løbende kontrol betyder, at eventuelle sygdomme og tandproblemer bliver opdaget i god tid. Det er til stor gavn for dit dyrs sundhed og kan i sidste ende spare dig for mange uforudsete udgifter.

▶▶▶ Kontakt os om en VetPlan®