Vi tilbyder online booking

Vi tilbyder online booking - Se mereBorrelia hos hund

Hvad er borreliose hos hund?

Borreliose er en sygdom som smitter via flåtbid. I Danmark udbredes smitten primært gennem skovflåten (Ixodes Ricinus) som er udbredt mange steder i landet. Skovflåten findes i skov, krat og ved marker da hjortevildt er den primære vært. Flåter kan spredes til haver og grønne områder i byen via små gnavere og fugle.

Bakterien Borrelia Burgdorfei lever i flåtens tarmkanal. Den vandrer fra flåten og over i blodbanen når flåten bider. Der skal normalt gå minimum 24 timer før denne overførsel kan ske. Bakterien bæres rundt med blodet til mange forskellige steder i kroppen, men lokaliserer sig gerne i leddene.

Borreliose kan ramme hunde, og i særlige tilfælde også katte hvis de er stærkt svækkede. Undersøgelser viser at op mod 15% af de danske flåter bærer smitten, og der er desværre et stigende antal inficerede hunde i Danmark.

I modsætning til mennesker, ses der ikke en rød ring omkring bidstedet hvis hunden er blevet smittede med Borrelia bakterien. Symptomer kommer ofte første nogle måneder efter infektion, men dette kan variere meget. Der er både en akut og en kronisk form af sygdommen.

Den akutte form for borreliose er ofte karakteriseret ved akut halthed og feber. Symptomerne varer typisk 3-4 dage, forsvinder og genopstår dage eller uger senere. Haltheden kan skifte fra ben til ben. Denne form for borreliose svarer godt på behandling med antibiotika.

Den kroniske form for borreliose er vanskeligere at behandle med antibiotika. Hunden er halt pga. den kroniske ledbetændelse forsaget af bakterien. Andre symptomer er feber, nedstemthed, anorexi, hævede lymfeknuder og nyresvigt. Man ser kun sjældent neurologiske symptomer hos dyrene. Nogle dyr bliver så hårdt ramt af sygdommen at de må aflives. I sjældne tilfælde kan hunden være ramt af borreliose, men have så svage symptomer at ejer ikke bemærker det, men blot tænker at hundens energiniveau er faldet lidt.

Sygdommen kan behandles med langvarig antibiotikakur, men nogle hunde vil blive kroniske bærere af sygdommen.

Det kan være svært at stille den præcise diagnose. Der findes forskellige test alt efter stadiet af sygdom, men der er en vis usikkerhed forbundet med disse.

Hvad kan jeg gøre for at beskytte mit dyr mod borreliose?

Vi både kan og bør forebygge borreliose. Dette gøres ved at beskytte mod flåter. Der findes et stort udvalg af produkter mod flåter både i pilleform og som spot on. Nogle er på recept og andre kan fås i håndkøb. Tal med din dyrlæge om hvad der er den bedste løsning for netop dit dyr. Så ved du, at dit dyr er beskyttet godt nok mod flåtbid.

Færdes din hund i områder med meget høj smitterisiko findes der en vaccine mod borreliose. Den gives som to basis vacciner med 3 uger imellem, derefter en gang årligt. Det er mest optimalt at opstarte vaccinationen i det tidlige forår inden flåterne bliver aktive igen. Ønsker du at høre mere om denne løsning så spørg dyrlægen!

Del denne historie
Dit dyr i trygge hænder

En tryg sundhedsplan til din bedste ven

VetPlan er en sundhedsplan for dit dyr. Det er en abonnementsordning, så du kan abonnere på forebyggende pleje og sundhed. I en VetPlan får dit dyr adgang til ydelser som fx sundhedsundersøgelser, tandtjek, vaccination og store rabatter på foder. 

En løbende kontrol betyder, at eventuelle sygdomme og tandproblemer bliver opdaget i god tid. Det er til stor gavn for dit dyrs sundhed og kan i sidste ende spare dig for mange uforudsete udgifter.

▶▶▶ Kontakt os om en VetPlan®