Vi tilbyder online booking

Vi tilbyder online booking - Se mereØjenbetændelse hos hund og kat

Hvorfor får kæledyr øjenbetændelse?

Øjenbetændelse skyldes betændelse i øjets slimhinde. Der kan være mange årsager til øjenbetændelse f.eks.:

  • Bakterier
  • Virus
  • Irritation efter kontakt med kemikalier, støv, fremmedlegemer osv.
  • Mekanisk irritation (fejlstilling af øjenlåg, cherry eye, svulster, fejlplacering af øjenhår mv)
  • Nedsat tåreproduktion eller andre lidelser i tåreapparatet
  • Sår på hornhinden

Når dyret har øjenbetændelse bliver øjet rødt og slimhinden hæver op. Øjet vil løbe i vand, være ømt og dyret kniber ofte øjet sammen. Der vil ofte være pusklatter i øjenkrogen. Mange dyr vil gnide sig i øjet med poten. Betændelsen kan sprede sig til hornhinden som bliver skyet.

Hvis du har mistanke om at din hund eller kat har øjenbetændelse skal du kontakte din dyrlæge, så årsagen til betændelsen kan diagnosticeres og dyret kan få den rette behandling.

Dyrlægen vil starte med at kigge på øjet og øjenslimhinden. Dyrlægen kigger efter rødme, hævelse, pus osv. Herefter vil dyrlægen farve hornhinden med et ufarligt farvestof for at se om der er sår på hornhinden. Farven vil lægge sig i hornhindesåret så dyrlægen kan se hvor stort og hvor dybt det er. Er der mistanke om nedsat tåreflåd måles dette med en papirstrimmel i øjet.

Hvordan behandles øjenbetændelse?

Øjet skal renses for pusklatter. Dette gøres med saltvandsopløsning eller øjenbadevand. Ved meget milde tilfælde, kan dette være nok, ellers skal der videre til receptordineret medicin. Alt receptpligtig medicin kræver at dyret er tilset sf dyrlægen og lidelsen diagnosticeret.

Oftest er det med mediciske øjendråber, men anden behandling kan også være påkrævet. Der er stor forskel på disse dråber så brug aldrig andre dråber end dem din dyrlæge har udskrevet til det konkrete tilfælde af øjenbetændelse! Gamle dråber skal ikke gemmes, men afleveres på nærmeste apotek til destruktion.

Hvis øjenbetændelsen skyldes en sygdom eller skade på øjet eller øjets omgivelser skal dette naturligvis diagnosticeres og behandles da øjenbetændelsen ellers vil komme igen og igen.

Del denne historie
Dit dyr i trygge hænder

En tryg sundhedsplan til din bedste ven

VetPlan er en sundhedsplan for dit dyr. Det er en abonnementsordning, så du kan abonnere på forebyggende pleje og sundhed. I en VetPlan får dit dyr adgang til ydelser som fx sundhedsundersøgelser, tandtjek, vaccination og store rabatter på foder. 

En løbende kontrol betyder, at eventuelle sygdomme og tandproblemer bliver opdaget i god tid. Det er til stor gavn for dit dyrs sundhed og kan i sidste ende spare dig for mange uforudsete udgifter.

▶▶▶ Kontakt os om en VetPlan®