Parvovirus - pas på din hund
Der bliver skrevet meget om parvovirus i disse dage. Men hvad er fup og hvad er fakta? Hvordan undgår du at DIN hund bliver smittet og hvordan beskytter du den bedst muligt? Parvovirus er en virussygdom der kan ramme hunde i alle aldre men hvalpe og svækkede dyr rammes hårdere. Sygdommen kan have dødelig udgang. Hunde af racen Dobermann og Rottweiler er ekstra følsomme for parvovirus.
Parvovirus giver en akut, meget slem og som oftest blodig diarre samt opkast. Hunden kan ikke holde noget i sig og dehydrer hurtigt. Dette gælder især små hvalpe. Hunden får feber, ondt i maven og immunforsvaret nedsættes markant, hvilket kan føre til yderligere infektioner med bakterier i tarmen
I særligt slemme tilfælde af parvovirus hos helt små hvalpe kan hjertemuskulaturen også blive angrebet. Dette kan føre til åndedrætsbesvær, høj puls, blå slimhinder i munden og pludselig død.
Hundene bliver smittet med parvovirus gennem afføring fra andre hunde. Det er derfor ekstra vigtigt at holde en god hygiejne og sørge for at samle hundens afføring op når den har lavet.
Parvovirus er normalt ikke en virus vi ser ret ofte, da de fleste danske hunde følger dyrlægens anbefalede vaccinationsprogram og dermed er beskyttet mod parvovirus. Der vil dog altid være nogle hunde der ikke bliver vaccineret, hunde der bliver importeret fra lande med mange tilfælde af parvovirus samt hunde hvor vaccination ikke er slået an. Disse hunde er potentielle kilder for smitte og da inkubationstiden er 3-5 dage kan hunden nå at smitte mange hunde inden den selv får symptomer.
Hvordan beskytter du din hund mod parvovirus?
Svaret er enkelt. Din hund skal følge dyrlægens anbefalede vaccinationsprogram som udføres sideløbende med det årlige sundhedstjek. Hunden skal vaccineres mod parvovirus minimum 2 gange som hvalp (gerne når den er 8 og 12 uger), ved et års alderen og derefter hver tredje år. Har din hund fulgt dette vaccinationsprogram er risikoen for smitte nærmest ikke eksisterende.
Selvom din hund er vaccineret er det alligevel fornuftigt at følge et forsigtighedsprincip. Undgå at lade din hund snuse eller slikke på andre hundes afføring, er det en hund du ikke kender så vær forsigtig med at lade din hund snuse den omkring endetarmsåbningen og luft gerne din hund steder hvor du ved at der ikke ligger en masse uopsamlet hundeafføring og flyder. Det er også tilladt at minde andre hundeejere om at god hygiejne er med til at beskytte alle hunde mod sygdom. Det er jo ikke kun parvovirus der kan smitte gennem afføring!
Parvotilfælde vinteren 2016
Disse tilfælde af parvodiarre er registreret af den Danske Dyrlægeforening og beskriver omfanget af parvovirusepidemien 2016.
Epidemien startede i oktober 2016 med et kuld hvalpe på Fyn som alle blev aflivet. I november sås et tilfælde hos en hvalp i Aalborg. Hvalpen døde. Samme måned blev endnu et hvalpekuld på Fyn ramt. Disse hunde blev behandlet. Endnu et tilfælde sås på Fyn i slutningen af november. Dette var en importeret tæve og hendes hvalpe. Disse hunde blev aflivet.
Samme måned blev en importeret hvalp fra Ringkøbing også behandlet for sygdommen. I starten af december kom en ældre hund i København i behandling. Denne hund havde ikke fulgt vaccinationsprogrammet.
Generelt lader alle de beskrevne tilfælde til at være hunde med manglende vaccinationer. Det drejer sig nemlig hovedsageligt om hvalpe og importerede hunde.